آزمایش خون جدید دقت بسیار بالایی برای غربالگری بیماری آلزایمر دارد
تاریخ انتشار از منبع: 9 شهریور 1402
منبع: دانشگاه گوتنبرگ
خلاصه: یک آزمایش خون جدید به نام p-tau217 جهت بررسی بیومارکر بیماری آلزایمر، بسیار نویدبخش است و دقت بسیار بالایی برای شناسایی یا حذف آمیلوئیدوز مغز، که مهمترین و اولین آسیبشناسی مرتبط با آلزایمر است، دارد.
این نوآوری است که اکنون توسط محققان دانشگاه گوتنبرگ و همکارانشان در دانشگاه لوند و مونترال کانادا ارائه شده است.
در سالهای اخیر، تلاش زیادی برای شناسایی نشانگرهای زیستی در خون انجام شده است که به طور بالقوه میتواند به شناسایی بیماری آلزایمر (AD) کمک کند. پروتئین تاو، به ویژه نوع فسفریله آن (p-tau) - و یکی از پروتئینهای اصلی درگیر در آسیب شناسی آلزایمر- در سالهای گذشته کانون تحقیقات و پیشرفتهای گستردهای بوده است.
نشانگرهای زیستی جدید p-tau مبتنی بر خون، به ویژه گونهای به نام p-tau217، به عنوان ابزارهای مفید بالینی برای غربالگری بیماران مبتلا به مشکلات حافظه یا سایر علائم شناختی اولیه که حاکی از بیماری آلزایمر اولیه هستند، نویدبخش است.
این مطالعه سطح p-tau217 پلاسمای خون را برای طبقهبندی خطر بیماران مبتلا به MCI به ریسک بالا، پایین و متوسط ابتلا به آمیلوئیدوز مغز و آسیبشناسی اولیه AD بررسی میکند. آزمایش خون دقت بسیار بالایی را برای شناسایی بیماران پرخطر نشان می دهد که بسته به وضعیت بالینی می توان برای آنها درمان اصلاح کننده بیماری را آغاز کرد یا برای کنترل شروع احتمالی بیماری به کلینیک تخصصی ارجاع داد.
در گروه کم خطر، احتمال AD را می توان با درجه اطمینان بالا رد کرد. گروه خطر متوسط فقط حدود یک سوم بیماران را شامل می شود که دیگر نیازی به آزمایش تاییدی CSF یا PET در کلینیکهای تخصصی را ندارند و در نتیجه باعث صرفه جویی در هزینه برای جامعه می شود.
منبع:
- Wagner S. Brum, Nicholas C. Cullen, Shorena Janelidze, Nicholas J. Ashton, Eduardo R. Zimmer, Joseph Therriault, Andrea L. Benedet, Nesrine Rahmouni, Cécile Tissot, Jenna Stevenson, Stijn Servaes, Gallen Triana-Baltzer, Hartmuth C. Kolb, Sebastian Palmqvist, Erik Stomrud, Pedro Rosa-Neto, Kaj Blennow, Oskar Hansson. A two-step workflow based on plasma p-tau217 to screen for amyloid β positivity with further confirmatory testing only in uncertain cases. Nature Aging, 2023; DOI: 10.1038/s43587-023-00471-5